Rabu, 09 Juli 2008

milo


milo adalah choclate yg kaya akan energi sangat baik dan bermanpaat bagi pertumbuhan anak! yang sedang aktip dimasa kanak-kanak.
susu ini baik dikomsumsi pada usia 4 tahun sampai dgn dewasa.
milo menghadirkan produk-produk dalam bentuk kemasan kaleng atau kotak dan juga waper,biskuit milo.
dan sekarang milo meluncurkan parian baru yang lebih kaya gizi dan mengandung laktobasilus protektus yang membantu pertahanan tubuh dari sel-sel jahat dalam tubuh kita .

D
i samping itu, coklat juga mengandungi asid amino yang lengkap bagi pemeliharan protein tubuh manusia, kaya dengan Vitamin A dan D serta sumber Vitamin B seperti Tiamina, Riboflavin dan Niasin.

Rajah: Kandungan khasiat daripada empat jenis coklat (dalam 100 gram)

Angka dalam kurungan mewakili peratus sumbangan kepada RDA (nilai kandungan pemakanan harian yang diperlukan)


Khasiat

Coklat Kosong

Coklat Susu (Kandungan susu tinggi)

Coklat Susu (Kandungan susu rendah)

Coklat Putih

Tenaga

511 kcal (18%) ,2146 kj

514 kcal (18%) ,2159 kj

517 kcal (18%),2171 kj

534 kcal (18%) ,2243 kj

Lemak

32.3 g

29.0 g

29.7 g

30.1 g

Protein

4.1 g (5%)

8.1 g (11%)

6.0 g (8%)

6.4g (9%)

Karbohidrat

51.9 g

56.1 g

57.4 g

60.4 g

Zat Besi

2.3 mg (23%)

0.8 mg (8%)

1.0 mg (10%)

0.1 mg (1%)

Kalsium

29.0 mg (6%)

233.0 mg (47%)

152.0 mg (30%)

210.0 mg (42%)

Tiamina

0.04 mg (3%)

0.09 mg (8%)

0.07 mg (6%)

0.07 mg (6%)

Riboflavin

0.02 mg (1%)

0.3 mg (19%)

0.2 mg (13%)

0.3 mg (19%)

Niasin

0.4 mg (2%)

0.4 mg (2%)

0.3 mg (2%)

0.2 mg (1%)

Vitamin A

22.0 ug (3%)

84.0 ug (11%)

54.0 ug (7%)

39.0 ug (5%)

Sumber: Souci, Fachmann, Kraut. 1986/87. Nutritional Table. 3rd. Ed. WVG, Stuttgart.

Lemak koko ialah lemak semula jadi yang terkandung di dalam biji koko. Lemak koko kaya dengan asid sterik iaitu asid lemak tepu. Walaupun, umumnya asid lemak tepu boleh meninggikan paras kolesterol tetapi asid sterik yang terdapat di dalam lemak koko adalah sejenis asid lemak tepu yang unik. Kajian yang dijalankan telah membuktikan bahawa asid sterik tidak memberi kesan ke atas paras kolesterol di dalam darah.

Pada masa yang sama lemak koko juga mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam darah.


Tidak ada komentar: